Kerrostalo helpottaa?

Eija Hasu pohtii viimeisimmässä blogikirjoituksessaan, mikä kaikki vaikuttaa asunnon valintaan – ja antaa samalla vinkkejä mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Helsingin Sanomat (17.9.) nosti esiin ajankohtaisen huomion – yhä useampi lapsiperhe kokee kerrostaloasumisen itselleen sopivaksi. Sopiva sijainti lähellä päiväkotia, kouluja ja ulkoilumahdollisuuksia tuovat arkeen helppoutta. Eikä haitaksi ole sekään, jos alueelta on tarjolla kattavat joukkoliikenneyhteydet vanhempien työpaikoille – ja kulttuuririentoihin. Asuinpaikalla on siis väliä.

Mutta niin on väliä myös asunnolla. Etenkin vanhemmissa kerrostaloissa kuvataan vallitsevan oma henkensä. Eikä aina tarvitse kyseessä olla jugendtalon mahtavine ikkunapenkkeineen, vaan  joka vuosikymmenen tuotannosta löytyy oma viehätyksensä. Ne asukkaat, jotka toivovat kodiltaan arjen muunneltavuutta, arvostavat suuria huoneita, joiden käyttötarkoitusta voi muuttaa. Tarvittaessa yhden huoneen voi jakaa kevyellä väliseinällä tai kaapistoille kahdeksi huoneeksi, ja ottaa ison eteishallin käyttöön vaikkapa työtilaksi.  Myös normaalia suurempi huonekorkeus luo omaa joustavuutta.

Mutta miten löytää itsensä näköinen asunto? Tähän Helsingin Sanomien kirjoitus antoi hyvän muistutuksen: joskus kannattaa muuttaa väliaikaisesti vuokralle, ja etsiä mieleistä asuntoaan ajan kanssa. Asumisen tutkijan vinkki olisi myös listata sijainnin ja itse asunnon kriteereitä. Mikä on ehdottoman tärkeää, mistä voisit joustaa? Myös piintyneet mielikuvat tietystä asumismuodosta olisi syytä unohtaa – esimerkiksi kerrostaloasunnossa on mahdollista elää hyvinkin rivitalomaisesti. Iso asuntokohtainen terassi voi olla jopa monikäyttöisempi kuin postimerkin kokoinen rivitalopiha.

Ja mihin asuntoon ikinä päädytkin, huomiota kannattaa kiinnittää säilytys- ja varastotiloihin. Vaikka muuton hetkellä minimalistinen sisustussuuntaus houkuttelisi, arkea helpottaa kun jokaiselle tavaralle löytyy oma säilytyspaikkansa. Niin kirjoille, kausivaatteille, kengille kuin harrastusvälineille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *