Katseilta suojassa? Eija Hasun mietteitä asumisen tutkimuksesta

Eija on pohtinut viime aikoina paitsi pihatalojen roolia myös asumisen yksityisyyden ja pienten etupihojen kytkeytymistä toisiinsa. Alla hänen mietteitään ajankohtaisesta asumisen tutkimuksesta.

Olen ollut mukana Aalto-yliopiston Townhouse-tutkimuksissa. Townhouse-työpajojen suunnittelussa oli mahtavaa saada käyttää Neljännessä Kerroksessa ja Kiilassa kertynyttä näkemystä työpajojen mahdollisuuksista – lopputuloksena kehittyikin oma suunnittelupeli townhouse-käyttöön. Pelistä kerrotaan Uusi suomalainen unelmakoti? –tutkimusraportissa. Kannattaa tutustua!

Raportissa kerrotaan myös asumiseen – ja kotiin – liittyvästä yksityisyyden toiveesta. Samaa asiaa käsiteltiin Helsingin Sanomissa 26.8. jutussa Vallilan Konepajan alueen ”akvaarioparvekkeista” ja nuoremman sukupolven valmiudesta elää ”positiivisesti esillä”. Townhouse on talotyyppi, jonka yksi luonteenomainen piirre on rakennusten rajautuminen katutilaan – tähän liitetäänkin samanlainen ”positiivisen esilläolon” ajatus.

Entä miten houkuttelevana se nähdään pääkaupunkiseudulla? Sitä selvitimme työpajoja edeltäneessä Unelmakoti-kyselyssä, jossa kysyttiin miten tärkeänä pitäisi sitä, että (a) kadulla ohikulkijat eivät näkisi vastaajan kotiin sisään ja (b) että takapihan oleskelualue olisi katseilta suojassa. Kysymystä edelsi johdanto, jossa vastaajaa pyydettiin kuvittelemaan itsensä asumassa pientalossa, kadun varressa. Ja miksi näin? Koska emme vielä tässä vaiheessa halunneet paljastaa, että kysely käsitteli townhouse-asumista. Sen sijaan vastaajia pyydettiin pohtimaan erilaisia asumisen tilanteita. Vasta kyselyn lopussa paljastettiin kysymysten liittyvän townhouse-asumiseen ja samalla sen kiinnostavuutta kysyttiin suoraan. Vastaajista yli puolet ilmoittikin kyselyn päätteeksi townhouse-asumisen itseään kiinnostavaksi.

Mutta miten kysyttyä yksityisyyttä arvostettiin? Takapihan oleskelualueen suojaisuudelle antoivat paljon tai melko paljon merkitystä 85 % vastaajista. Vastaavasti 84 % antoi paljon tai melko paljon merkitystä sille, ettei kotiin nähtäisi kadulta sisään. Silti vastaajista vain 28 % antoi merkitystä pienelle etupihalle kadun puolella – vaikka juuri tuo etupiha voi luoda sen toivotun yksityisyyden. Luohan se etäisyyttä kadulla kulkijoihin ja mahdollistaa esimerkiksi kasvillisuuden istuttamista sekä erilaisten sisäänkäyntien suunnittelun siten, että asunnon ovi ei avaudu suoraan kadulle.

Tämä on pieni mutta havainnollinen esimerkki siitä, että kyselyitäkään ei kannata tulkita liian kirjaimellisesti. Erityisesti asumisessa mielipiteemme ja näkemyksemme syntyvät kokemuksista ja tarjolla olevista esimerkeistä. Jos pienet etupihat eivät ole itselle tuttuja, miten sellaista osaisi arvostaa? Asumisen kyselyissä tärkeää onkin suhteuttaa tulokset aina laajempaan kokonaisuuteen ja ymmärtää, millaiset suunnitteluratkaisut voisivat tuottaa asukkaiden perimmäisiä tarpeita tukevia vaihtoehtoja. Kuten vaikkapa oman kodin yksityisyyden vaalimista.

townhouse_etupiha_1

Hollantilaisia kodin eteistiloja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *