Mitä urbaani pienperhe tarvitsee asumisessaan? – Kiila osallistui käyttäjälähtöiseen rakennusprojektiin

Kiilan Johanna Lilius on yhdessä Serum arkkitehtien kanssa kehittänyt uudenlaista urbaanien pienperheiden asumisen konseptia ARA–vuokrakohteeseen Helsingin Kalasatamaan. Konseptin keskiössä ovat kohtuuhintaisuus, yhteistilat, toimivat piharatkaisut, kuistit sekä monikäyttöiset huoneet.

Urbaanit pienperheet –projekti on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo –ohjelmaa, johon Kiila on aiemminkin tuottanut tutkimusmateriaalia. Sitoutumalla kerrostaloasumisen kehittämiseen rakennuttaja saa erityisaseman kaupungin tontinluovutuksessa. Urbaanit pienperheet –projektin tavoitteena on ennen kaikkea ollut pohtia millaisia uudenlaisia kohtuuhintaisia ja yhteisöllisiä ratkaisuja voitaisiin toteuttaa kaupungissa asuville lapsiperheille.

Projekti aloitettiin selvittämällä millaisia urbaaneille lapsiperheille suunnattuja asumisratkaisuja muualla on toteutettu sekä miten yhteisöllisyys ja kohtuuhintaisuus on huomioitu. Tämän jälkeen selvitettiin miten nykyiset, uusissa vuokrakohteissa Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa asuvat perheet kokevat asuntonsa, pihansa ja yhteistilansa. Näin suunnittelijat saivat käsityksen siitä kenelle he olivat suunnittelemassa uusia asuntoja ja millaisia tarpeita tällä kohderyhmällä on.

Helsingin uudistuotannossa asukkaat olivat erityisen tyytyväisiä avoimiin pohjiin, isoihin kylpyhuonetiloihin, talojen yhteistiloihin sekä rakennusten esteettömyyteen. Selvityksessä nousivat esiin myös perinteisen kantakaupunkimaisen asumisen ongelmakohdat: pienet ja epäkäytännölliset asunnot sekä yksityisyyden ja säilytystilan puute. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla: muun muassa Kööpenhaminassa, Malmössä ja Rotterdamissa on tunnistettu lapsiperheiden tarpeet ja otettu toteutuksissa huomioon asuntojen koot ja muuntojoustavuus sekä kohtuuhintaisuus.

Selvityksen perusteella Serum arkkitehdit lähtivät tekemään ensimmäisiä asuntoluonnoksia. Keskeiseksi ideaksi nousi laajempi keittiön ja olohuoneen muodostama yhteistila sekä tasa-arvoiset makuuhuoneet tehokkaisiin neliöihin. Sen lisäksi asuntoihin suunniteltiin kuistimaiset eteiset ja asuntokohtaiset varastotilat.

Asukas tuntee oman asumisensa parhaiten

Ensimmäisten luonnosten valmistuttua niitä arvioitiin kahdessa eri työpajassa urbaanista asumisesta kiinnostuneiden lapsiperheiden toimesta. Kahdessa työpajassa osallistujat kommentoivat ja sisustivat asuntoluonnoksia suunnittelijoiden kuunnellessa ja dokumentoidessa tätä. Perheille syntyi hyvin omannäköisiä sisutusratkaisuja. Pohjien avoimuus ja monikäyttöisyys puhuttelivat; samoin ajatus kuistieteisistä tuntui perheistä tervetulleelta.

Selvityksen tulokset nousivat Helsingin Sanomien pääuutiseksi viime viikolla (27.9), eikä ihme. Myös hankkeen prosessi on itsessään ainutlaatuinen ja huomion arvoinen. Se herättää huomaamaan asukasnäkökulman mahdollisuudet asuntotuotannossa ja tulevien kohderyhmien merkityksen. Sen, miten asuntosuunnitelmien käytännön toimivuutta voidaan testata jo suunnitteluvaiheessa.

Urbaanit pienperheet –projekti jatkuu suunnittelupiirustusten viimeistelyllä ja rakennusluvan haulla. Kun asukkaat ovat muuttaneet taloon, ratkaisuja on vielä tarkoitus arvioida asukkaita kuunnellen.

Lisätietoja Johanna Lilius johanna@kiilaco.fi, puh 050 547 9494

Kuva: Johanna Lilius

Kuva: Johanna Lilius

 

Save

Save

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *